Pentago XL

Dagfinn var litt spent da vi pakket opp denne gaven julen 2007. Hadde vi spillet fra før? Faktisk traff han et spill vi ikke hadde og som vi hadde lyst på.


Mandag 21. januar 2008 - Karina og Karl Thomas

Vi spilte en Abstrakt Ti-kamp med Quoridor Kid, Gipf, Zèrtz, Quartro, Pentago, Fire and Ice, Gobblet, Oshi, Isolate og Quadtria.

Quoridor Kid er et svært bra spill. Her ble det tidlig tydelig at Karina vant. Karl Thomas sperret så fint med to vegger slik at Karina måtte gå en stor omvei. Akkurat som han pleier. Men denne gangen sperret Karina resten av veien slik at hun slapp å gå rundt.

Gipf er en klassiker. Her var kampen hard, men Karina innså at slaget var tapt da Karl Thomas høstet flere av hennes brikker enn hun klarte å ta av ham. Resten av spillet gikk ut på å overleve lengst mulig for hennes del og for Karl Thomas å unngå tabber. Han vant.

Zèrtz er genialt. Her spilte Karina svært høyt. Hun serverte fire grå, fem svarte og to hvite til Karl Thomas. Dette er det fleste antall kuler man kan ha uten å vinne. Karina beholdt initiativet hele tiden og vant ved å tvinge Karl Thomas til å hoppe en hvit inn på et klargjort område, la på en hvit til og fjernet inngangen slik at hun fikk to hvite. Hun vant.

Quartro er et flott lite spill. Karina gjorde en elegant lite trekk slik at hun tvang Karl Thomas til å gi henne en brikke som måtte gi henne seieren.

I Pentago var Karina på offensiven hele tiden. Karl Thomas prøvde hele tiden å ordne opp, men måtte gi tapt. Hun fant.

Fire and Ice er et estetisk flott spill. Her ble det bikkjeslagsmål. Av erfaring pleier den som begynner, å vinne. Karina begynte. Karl Thomas kjempet tappert og det så en stund ut til at han skulle vinne. Karina kom likevel vinnende ut. Her gjelder det nemlig å skifte angrepsfront kjapt.

Gobblet egner seg ikke til Ti-kamp. Her gjelder det nemlig å huske hvilke brikker som skjuler hvilke. Her pleier den som begynner å tape. Karina begynte. Karl Thomas brukte standard-taktikken med å spise hennes brikker etter hvert som hun satte dem ut. Halvveis i spillet gjorde Karina en stor blunder og tapte.

Oshi kjenner vi dårlig. Karina satte Karl Thomas under hardt press. I et slagsmål nede i hjørnet som inkluderte alle tre-etasjene, Karinas to-etasjer og noen en-etasjer, endte med at Karl Thomas bukket sin tre-etasjer gratis(!). Derfra og ut drev Karina klappjakt på hans brikker og kunne til slutt ved innkassere det ene poenget hun trengte etter en svært fiffig manøvre.

Isolate egner seg dårlig som tomannsspill. Her erklærte vi remi.

Quadtria er i familie med Fire and Ice og er også et estetisk flott spill. Vi har inntrykk av at det kun gjelder å vente på at den andre gjør en blunder uten selv å gjøre noen. De ugjennomskuelige taktiske kombinasjonene har vi ikke funnet. Karl Thomas vant da vi begge var blitt litt lei spillet.

  


Lørdag 29. desember 2007 - Karina og Karl Thomas

Vi spilte noen runder Pentago XL. Etter to spill oppdaget vi at det virket som om den som begynte, fikk en svært sterk fordel. Men etter tre spill oppdaget vi at fordelen forsvant hvis en hindrer den andre i å få tre på rad i midten. Når senter-brikken er full, er det sannsynligvis den som ikke begynte, som først legger utpå. Det er en fordel. Pentago har ikke helt dybden til Gipf-spillene, men konseptet er originalt og enkelt samtidig som det kan utfordre.


Tirsdag 26. desember 2007 - Karina og Dagfinn

Vi tok noen raske runder Pentago XL. Med denne utgaven kan vi også plukke ut fire løse brett og spille vanlig Pentago. Det er sannelig ikke lett å følge med på alle kanter samtidig.


Tirsdag 25. desember 2007 - Karina, May Alise og Mathias

Først spilte Karina og May Alise. Men da Karina snudde en brikke og vant. Utbrøt May Alise: "Det er juks å snu!" så da ble vi enige om å prøve uten å snu. Mahtias ble med. Vi prøvde å lage rekker med fire kuler i stedet for fem og måtte ofte samarbeide for å hindre at de andre fikk fire-på-rad. Mathias vant første gang og May Alise andre gang. Det går forresten fint å lege pene mønstre med kulene på dette flotte brettet.