Om spill for én...

Sitter man alene og har lyst til å spille, så er det håp. Det finnes heldigvis gode spill som kan spilles alene.

Her er et utvalg av våre enmannsspill i alfabetisk rekkefølge:

Block by block

Block by block består av en pose med tre-dimensjonale figurer som skal bygges til forskjellige figurer som er illustrert på kortene som hører til.

Det minner kanskje mer om avansert pusling enn om spilling, men for noen er det glimrende tidsfordriv.

Er man flere, kan man pusle om kapp.

Block by block
Blokus

Blokus kan spilles alene. Ganske utfordrende. Og morsomt for den typen mennesker.

Det tar litt tid før alle brikkene blir plassert, men det er ikke så vanskelig. Og har man først klart det, så er det liten vits i å prøve igjen. Oppgaven er mestret.

Vil man prøve igjen, må man gjøre det vanskeligere for seg selv ved f.eks. å holde seg innenfor et mindre område eller legge brikkene på i en bestemt rekkefølge.

Blokus
Hoppers

I Hoppers skal man fjerne den frosken man hopper over og til sist sitte igjen med den røde frosken. Slike spill kjenner vi fra barndommen.

Konseptet med hoppende frosker er kanskje mer morsomme enn pinner eller brikker som er i lignende spill. Dessuten ligger det mange oppgaver i skuffen under froskene.

Et spill fra Think Fun som også fører f.eks. Rush Hour.

Hoppers

Ingenious (Genialt)

Ingenious inneholder også regler for bare én spiller. Ingenious er et svært bra spill for flere og artig med bare én.

Reglene for enmannsvarianten er nesten lik flermannsvarianten, men man må tenke litt annerledes. Nå skal man ikke prøve å avskjære motspillerne samtidig som man skårer selv. Tvertimot skal man åpne for gode muligheter til å skåre bra siden.

Ingenious
Kabaler

Det finnes et ukjent antall kabaler. Unyttig, kanskje. Men det må være noe med kabaler siden de finnes som standardutstyr på nesten alle datamaskiner. Og så er det noe med det å stokke kort som er litt fengende.

Det spilles lite kabaler her i huset. Kanskje mest fordi kabaler tradisjonelt er tidsfordriv. Og vi har lite tid å fordrive...

Kabal
Oceania

Enmannsvarianten til Oceania er faktisk litt krevende. Helt grei underholdning. Spillet ligner tomannsvarianten, men poenggivningen er annerledes.

På bildet vises Karl Thomas sitt første forsøk der han skåret hele 458 poeng, - det må være rekord, mente han. Hovedøya består av hele 18 brikker. Og den nest-største på 11 brikker var heller ingen småøy.

Oceania

Rush Hour

Dette er et farlig spill. Det fanger, hypnotiserer og fjerner spilleren fra virkeligheten. Det er rett og slett vanskelig å legge fra seg. Vi har sett mange ofre av dette spillet. Både små og store.

Vi har kjøpt to sett slik at vi kan konkurrere. Og det gjør vi. Barna liker også dette spillet. De klarer lett de enkleste oppgavene og vi sliter med de vanskeligste.

Et spill fra Think Fun.

Rush Hour

Tantrix

Det finnes en lang rekke tankenøtter i tantrix. Morsomme og frustrerende. Her får tankevirksomheten virkelig bryne seg.

Og plutselig er tiden forsvunnet.

Tantrix
Tipover

En artig variant av et enmannsspill. En liten mann på veltende stabler. Her kan både små og store få noe å bryne seg på. Mannen kan ikke gå diagonalt og ikke røre bakken. Derfor må man velte tårnene slik at han kan komme seg fra starttårnet til den lille røde brikken.

I skuffen under tårnene ligger en haug kort med oppgaver. Her kan bli revet med.

Et spill fra Think Fun.

Tipover

Men så kommer spørsmålet; hvor går grensen mellom en tankenøtt og et spill? Er mange taktiske flermannsspill egentlig bare tankenøtter for flere, eller er alle enmannsspill bare tankenøtter?

Vi har en del tankenøtter også. Hjernevridere. Eller kan vi kalle dem enmannsspill? Uansett, hva man kaller det, kan det gå mye tid med. ;-)

Tankenotter

PS: Publisert her 8. mars 2007.