Regler: Xiangqi - Kinesisk sjakk

Xiangqi, eller kinesisk sjakk, er et særdeles taktisk brettspill for to spillere. Det er svært gammelt, og det regnes som ganske sikkert at det er utviklet fra det gamle indiske spillet Shatranj, to-spillers versjonen av Shaturanga, som er forgjengeren til det vestlige sjakk-spillet, selv om det brettet nå fremstilles lokalt.

Kinesisk sjakk er det jevne kinesiske folkets spill, men det spilles lite av andre enn kinesiske folkegrupper, fordi utseendet, på samme måte som med spillet Shogi, virker avskrekkende på folk. Slikt er trist, især i betraktning av at skrifttegnene som ble brukt for tusen år siden, var ”allroundspråket” for spillere, også ble brukt i kinesisk sjakk.

 

Brett og brikker:

Rimelige spill med brikker av tre eller plast og brett i papp kan kjøpes i nesten hvilken som helst orientalsk butikk. Brettet er et symmetrisk rutenett med i alt 90 krysningspunkter og er inndelt i to områder atskilt av et bånd - elven - på midten. Midt i hver ende av brettet er et område på ni felt - palasset - markert med et kryss. I tillegg er det markert syv krysningspunkt på hver side av brettet; disse er startposisjonene til noen av brikkene. De øvrige brikkene starter på bakerste linje.

Hver spiller har en hær på 16 mann, symbolisert med flate, runde brikker og deres rang er angitt med kinesiske skrifttegn på hver enkelt brikke. De to hærene er vanligvis rød og svart, men kan også være rød og blå eller rød og grønn. I de følgende bildene er fargene rød og grønn.

 

Figur 1: Brikkene i xiangqi

Spillets gang:

Hensikten med spillet er å fange fiendens general (sette matt) eller å immobilisere fiendens hær (sette patt). 

Figur 2: Startoppstillingen i xiangqi

Brikkene stilles opp på brettet på krysningspunktene på bakerste linje og på de markerte krysningspunktene som vist på bildet. Et trekk foretas ved å flytte en brikke til et annet krysningspunkt etter bestemte regler. Det er tradisjon for at svart (grønn/blå) trekker først, men når det ikke er turneringsspill, enes spillene vanligvis om hvem som trekker først uten å ta hensyn til farge. Spillerne skiftes til å foreta ett trekk, hvor man flytter én av sine brikker.

De enkelte brikkene:

Det er regler for hvor hver enkelt brikke plasseres i startoppstillingen, hvordan den flyttes og hvordan den slår en motstanders brikke. Bemerk at flere av brikkene kun kan flyttes på deler av brettet og at flere andre brikker på grunn av reglene for deres bevegelse heller ikke kan komme overalt på brettet.

Generalen

Bemerk at generalene i de to hærene ikke har samme kinesiske skrifttegn!

Generalens plassering i startoppstillingen er på bakerste linje i midten av palasset. (Se figur 2.)

Generalen kan kun beveges ett felt om gangen, fremover, bakover eller til siden, men kun langs linjene og kun innenfor palasset. Generalen har dermed kun 5 felt å bevege seg på.

Videre kan ikke en general flyttes slik at de to generalene kommer til å stå på samme linje uten minst én brikke imellom. Dersom de to generaler står på samme linje med kun én brikke mellom seg, og en spiller forsøker å flytte denne brikken bort fra linjen, er det ensbetydende med å flytte i sjakk og det er forbudt.

Kongen kan slå en fiendtlig brikke, dersom kongen ved et vanlig trekk kan flyttes hen på feltet til den andre brikken uten å flyttes i sjakk. Den brikken som blir slått, fjernes fra brettet.

Rød og grønn (svart) general

 

Mandarinene

Bemerk at mandarinene i de to hærene ikke bestandig har samme kinesiske skrifttegn, slik de har i dette eksemplet!

Men de to mandariner i samme hær har samme kinesiske skrifttegn.

De to mandarinenes plassering i startoppstillingen er på bakerste linje på hver sin side av generalen i palasset. (Se figur 2.)

Mandarinen kan også kun flyttes ett felt om gangen og kun innenfor palasset. De flyttes diagonalt og kan flyttes både fremover og bakover. De to mandariner har dermed kun 5 felt å bevege seg på sammenlagt og kan lett komme til å stå i veien for hverandre.

En mandarin kan slå en fiendtlig brikke, dersom mandarinen ved et vanlig trekk kan flyttes hen på feltet til den andre brikken. Den brikken som blir slått, fjernes fra brettet.

Rød og grønn (svart) mandarin

 

Elefantene

Bemerk at elefantene i de to hærene ikke har samme kinesiske skrifttegn, men at de to elefantene i samme hær har samme kinesiske skrifttegn.

De to elefantenes plassering i startopp-stillingen er på bakerste linje ved siden av hver sin mandarin utenfor palasset. (Se figur 2.)

Elefanten flyttes to felt diagonalt innen-for og utenfor palasset, dersom feltet som elefanten mellomlander på, er ledig.

Elefantene kan flyttes både fremover og bakover, men de kan ikke krysse elven. De to elefanter har dermed kun 7 felt å bevege seg på sammenlagt.

En elefant kan slå en fiendtlig brikke, dersom elefanten ved et vanlig trekk kan flyttes hen på feltet til den andre brikken. Den brikken som blir slått, fjernes fra brettet.

Rød og grønn (svart) elefant

 

Hestene

De to hestenes plassering i startoppstillingen er på bakerste linje ved siden av hver sin elefant utenfor palasset. (Se figur 2.)

Hestens flytt er to felt i en retning og ett felt vinkelrett på dette, men flyttet utføres på en spesiell måte: først ett felt diagonalt og dernest ett felt langs en linje og feltet som hesten mellomlander på, må være ledig for at trekket kan utføres. Hesten kan flyttes både fremover,  bakover og til siden og en hest kan bevege seg både inn i et palass og på begge sider av elven. 

En hest kan slå en fiendtlig brikke, dersom hesten ved et vanlig trekk kan flyttes hen på feltet til den andre brikken. Den brikken som blir slått, fjernes fra brettet.

Rød og grønn (svart) hest

 

Krigsvognene

De to krigsvognenes plassering i startoppstillingen er på bakerste linje ved siden av hver sin hest ytterst på flankene. (Se figur 2.)

Krigsvognen kan flyttes langs en linje i ønsket retning så langt det er ledige felt. Den kan flyttes både fremover, bakover og til siden. Krigsvognen kan beveges inn i et palass og den kan også krysse elven.

En krigsvogn kan slå en fiendtlig brikke, dersom krigsvognen ved et vanlig trekk kan flyttes hen på feltet til den andre brikken. Den brikken som blir slått, fjernes fra brettet.

 

Rød og grønn (svart) krigsvogn

 

Kanonene

De to kanonenes plassering i startoppstillingen er på de to markerte kryssningspunkter på tredje bakerste linje. (Se figur 2.)

Kanonen kan flyttes langs en linje i ønsket retning så langt det er ledige felt. Den kan flyttes både fremover, bakover og til siden. Kanonen kan beveges inn i et palass og den kan også krysse elven. Den beveges helt identisk med krigsvognen.

En kanon slår derimot en fiendtlig brikke på en helt spesiell fasong: den må hoppe over én annen brikke for å slå den neste brikken langs linjen. Det er likegyldig om brikken, som kanonen hopper over, er med- eller motspillers brikke og brikkens rang er også likegyldig. Den brikke som står nærmest en kanon – uansett farge – skal altså hoppes over (den kalles skjerm) og den neste brikken langs linjen kan slås, dersom den tilhører den fiendtlige hæren.

Kanonen flyttes så hen på feltet til den andre brikken. Den brikken som blir slått, fjernes fra brettet.

Rød og grønn (svart) kanon

 

Soldat

Bemerk at de 5 soldatene i hver hær har forskjellige kinesiske skrifttegn, men de fem i samme hær har samme skrifttegn.

De 5 soldatenes plassering i startoppstillingen er på de 5 markerte kryssningspunktene i fjerde linje. (Se figur 2.)

Soldaten flyttes ett felt fremover, så lenge han er på sin egen side av elven.

En soldat kan krysse elven ved å flytte ett felt rett fremover til fiendtlig side av elven. Når en soldat har krysset elven, kan den flyttes enten ett felt rett fremover eller ett felt til den ene eller den andre siden. Når den når frem til fiendens bakerste linje kan den kun beveges til siden. En soldat kan dermed kun flyttes til et annet felt på egen side av elven, men kan i prinsippet nå alle felt på fiendtlig side av elven, inklusive feltene i det fiendtlige palasset.

En soldat kan slå en fiendtlig brikke dersom soldaten ved et vanlig trekk kan flyttes hen på feltet til den andre brikken. Den brikken som blir slått, fjernes fra brettet.

Rød og grønn (svart) soldat

 

De enkelte brikkenes styrke:

Brikkenes innbyrdes verdi i hæren angis med et tall i parentes etter brikkens rang for å kunne sammenligne litt, men slike tall er kun veiledende. Noen spillere vil verdsette for eksempel en elefant mer enn en annen spiller, fordi denne brikkes funksjoner passer bedre med spillerens spillestil, og andre brikker som for eksempel hestene endrer verdi i løpet av spillet etter hvert som det blir slått flere og flere brikker og det blir færre igjen. En brikke som generalen blir det på en måte meningsløst å vurdere i forhold til de øvrige brikkene, ettersom slaget er tapt, når generalen faller, men samtidig kan den i sluttfasene av spillet være en aktiv angrepsbrikke, ettersom de to generalene ikke kan stå alene på samme åpne linje

Generalen (4) er i sakens natur spillets viktigste brikke ettersom hæren er slått, dersom generalen faller. Men generalen er ingen sterk brikke og har svært innskrenket bevegelighet innenfor palasset, så det er en brikke som skal beskyttes av de øvrige brikkene. Likevel kan den være en aktiv angrepsbrikke, ettersom en general kan sperre motstanderes generals bevegelighet ved å stå på et felt på en åpen linje, slik at motstanderens general ikke kan flytte inn på den linjen, før linje blokkeres av en annen brikke, som da blir låst på den plassering. Slik øker generalens verdi som angrepsbrikke utover i spillet etter hvert som det blir slått flere og flere brikker og det blir færre brikker igjen på brettet. 

Mandarinene (3) har som hovedoppgave å beskytte generalen. Ettersom de også har svært begrenset bevegelighet innenfor palasset er de typiske forsvarsbrikker og de kan danne en sterk forsvarsstilling inne i palasset.

Elefantene (4) er også viktige forsvarsbrikker for generalen. Ganske vist har de mer bevegelighet enn generalen og mandarinene, men de er likevel begrenset til eget landområde, slik at de i angrep i beste fall kan fungere som skjerm for kanonene.

Hestene (6) er likeledes viktige forsvarsbrikker for generalen, men de kan dog krysse elven og også være mer aktive i et angrep. De er dog rett enkle å blokkere ved at motstanderen plasserer en brikke, f. eks. en soldat, diagonalt foran hesten slik at den ikke kan mellomlande på det feltet. Utover i spillet blir hestene vanligvis mer verdifulle, ettersom det blir slått flere og flere brikker og det blir mer plass til å bevege hestenes og færre brikker til å blokkere de.

Krigsvognene (10) regnes som hærens sterkeste brikker i alle faser av spillet, men er litt trege i bevegelsene i starten. En krigsvognlinje eller -rekke med de to krigsvognene på samme linje eller rekke uten andre brikke mellom seg, slik de beskytter hverandre og begge to true samme brikke, regnes som en meget sterk trussel – især når dette er en linje rett utenfor eller inn i fiendens palass.

Kanonene (7) regnes ikke som fullt så sterke som krigsvognene, men de er til gjengjeld ute i spill allerede fra starten og deres spesielle måte å slå fiendens brikker på er ganske overraskende og uoverskuelig. Også en kanonlinje eller -rekke regnes som en meget sterk trussel. Utover i spillet anses kanonene for å bli mindre verdifulle, fordi det blir færre brikker som kan fungere som skjerm etter hvert som flere og flere brikker blir slått og det blir færre brikker igjen på brettet.

Soldatene (2) har liten forsvarsverdi fordi de starter så langt fremme på brettet og fordi de starter med avstand seg imellom slik at de ikke kan forsvare hverandre. De fungerer derimot utmerket som skjerm for kanonene og dersom de får anledning til å krysse elven - og dermed også få lov til å bevege seg sideveis - kan de bli ganske store trusler.

 

Strategi:

Spillets strategi ville ha vært ganske enkel og rett frem, hvis det ikke hadde vært for hestene og kanonene. Å skape spillerom for hestene krever atskillig med ferdigheter. 

I figur 3 angriper den svarte (grønne) hesten på g3 den ubeskyttede røde hesten på f5 som har krysset elven, men som nå er blokkert av røds egen soldat på f4. Men rød kan flytte sin soldat sideveis til g4 og dermed stille den rett foran den svarte (grønne) hesten) og så er situasjonen snudd på hodet: Nå truer rød den svarte hesten både med sin hest og sin soldat, og i tillegg blokkerer den røde soldaten for den svarte (grønne) hesten, slik at den hindres i videre fremmarsj på brettet. 

Figur 3. Situasjon med to hester

(Sett fra røds side av brettet!)

Figur 4 viser kanonens spesielle styrke og svakheter. To fiendtlige kanoner truer her hverandre - svart (grønn) på b4 og rød på h4 – idet den svarte (grønne) soldaten på c4 fungerer i denne stillingen som skjerm for begge kanonene. Den røde kanon er beskyttet av soldaten på h5 (og denne soldaten beskytter også hesten på g5), og den svarte (grønne) kanonen både er beskyttet av hesten på d3 og stridsvognen på b1.

Dersom det er røds tur til å flytte en brikke, har han flere muligheter i denne stilling:

1. Rød kan flytte hesten fra g5 til h3, hvor den vil fungere som skjerm for kanonen på h4, slik at den svarte (grønne) hesten på h1 angripes, men svart (grønn) vil kunne avverge denne trusselen enten ved å bruke sin kanon på b4 til å slå røds kanon på h4 eller ved å flytte hesten bort fra h1, for eksempel til g3.

2. Rød kan flytte hesten fra g6 til e4, slik at det blir to brikker mellom de to kanonene og den trusselen oppheves. Derimot kan så svart (grønn) slå den røde hesten med sin kanon på b4 (med soldaten på c5 som skjerm) og rød kan kun slå den svarte soldaten på c5 (med kanonen på e4 som skjerm) som erstatning. Det er et dårlig bytte for rød!

3. Rød kan flytte kanonen til h3, og dermed oppheve trusselen fra den svarte (grønne) kanonen på b4 og samtidig true den svarte (grønne) hesten i palasset på d3 med den svarte (grønne) elefanten på e3 som skjerm. Svart (grønn) må da gjøre noe for å beskytte sin hest på d3 ettersom den såt ubeskyttet.

4. Rød kan også flytte sin kanon fra h4 til e4 og sette den svarte (grønne) generalen i sjakk med den svarte (grønne) elefanten på e3 som skjerm. Svart (grønn) må da oppheve sjakken enten ved å slå den røde kanonen med son egen kanon på b4 og rød vil kunne svare igjen med å slå den svarte (grønne) kanonen med hesten på g5, ved å flytte elefanten bort fra d3 (til c1, c5, g1 eller slå den røde hesten på g5) og dermed fjerne skjermen for røds kanon (røds hest på g5 er beskyttet av den røde soldaten på h5, slik at rød kan slå svarts (grøns) elefant, dersom svart (grønn) velger å slå den røde hesten), ved å flytte en mandarin fra d1 eller f1 til e2, slik at det blir to brikker mellom den røde kanonen og den svarte (grønne) generalen, eller svart (grønn) kan flytte generalen bort fra e-linjen til d2 eller f2 for å oppheve sjakken.

Dersom det er svarts (grønns) tur til å flytte en brikke kan han flytte soldaten på c4 frem til c5 og på den måten fjerne skjermen mellom de to kanonene og oppheve trusselen, men rød vil da kunne slå den svarte (grønne) soldaten på a4 med sin kanon på h4 uten at svart (grønn) kan gjøre noe gjengjeld.

Figur 4. Situasjon med to kanoner

(Sett fra røds side av brettet!)

Figur 9 viser et annet eksempel av en kanons styrke. Her ”låser” svarts (grøns)  kanon på e6 to røde brikker, slik at svart (grønn) ikke kan flytte noen av dem uten at generalen står i sjakk, og slike trekk er ikke lovlige. Svart (grønn) må enten flytte sin general, slå den røde kanonen eller plassere nok en brikke på samme linje (og det eneste ledige feltet mellom den røde kanon og den svarte (grønne) generalen er e7, før mandarinen på e9 eller elefanten på e8 kan flyttes bort fra e-linjen.

Figur 9. Situasjon med en kanon.

(Sett fra røds side av brettet!)

 

Fra venstre mot høyre står generalene, madarinene, elefantene, hestene, vognene, kanonene og soldatene.
Figur 4. Eksempel på kanoner i aksjon.
Figur 5. Eksempel på sjakk med en kanon.
Figur 6. Eksempel på sjakk matt. Kongen kan ikke gå ut av palasset for å ta vognen. Hesten truer hele nederste rad, mens kanonen truer feltet over kongen.
Figur 7. Eksempel på sjakk matt. Grønn konge sperrer en rad. To kanoner på rad hindrer at hesten eller madarinen kan flytte mellom.
Figur 8. Grønn hest angriper rød hest, men soldaten står i veien for angrepet fra rød hest på grønn hest.
Figur 9. En kanoen holder to motstandere i ro foran generalen.