Gheos kjøpte vi til påsken 2007.
(Link til spillet på brettspill.no.)
Tirsdag 8. januar 2008 - Karina og Karl Thomas
Karina forlangte et kort spill, og Karl Thomas dro fram Gheos. Vi silte på under en halv time. Karinas blå rike fikk dominere templene, mens Karl Thomas bygde opp et stort rødt rike. Dessverre for Karl Thomas var det røde riket avskjert fra det blå med en tempelvegg. Det blå rike var sårbart i mangel på korn. Karina fikk aldri det nødvendige kornet for å styrke det, men Karl Thomas klarte likevel ikke å rive det fra hverandre før helt på slutten. Stillingen endte 136 til Karina mot 104 til Karl Thomas.
Spilldag: Fredag 27. april 2007 - Karina, Karl Thomas, Åse og Henrik
Da barna var plassert på rommene sine, tok vi fram Gheos. Henrik raste fra de andre. Karina kom mot slutten når hun endelig sluttet å hakke på Karl Thomas (for det var ikke noe mer å hakke på). Karl Thomas tapte og Henrik skrøt.
I andre spill gikk det litt hardere ut over Henrik. Det var stort sett et fredelig spill der Karl Thomas fikk samle mye velferd, vant og skrøt.
Tirsdag 24. april 2007 - Karina og Karl Thomas
I første spill var det Karina som startet første sivilisasjon. Gjennom hele spillet var det nesten kun en levende sivilisasjon på brettet. Det hendte riktet ble delt opp og en ny startet, men det tok ikke lang tid før det igjen kun stod en sivilisasjon på brettet. Det ble et merkelig spill.
I andre spill hadde vi tenkt at Karl Thomas skulle få starte første sivilisasjon. Han ville gjerne gi Gheos en sjanse til og se om det var mulig å få overtaket selv om man startet. Da Karina kun satt med templer på hånd, startet hun likevel en sivilisasjon for å få poeng på et tempel. Igjen ble det et merkelig spill.
Vi var nå skuffet over Gheos og bestemte oss for å skrive et blogginnlegg for å høste erfaringer fra andre spillere. Hadde vi funnet smutthullet i Gheos? Er det virkelig bare å la den andre starte første sivilisasjon og så sette seg på bakbeina og håve inn seieren? Karl Thomas så gjennom reglene. Til vår overraskelse oppdaget han at den som startet en sivilisasjon ikke skulle få poeng, men etterfølgere tilsvarende antall korn i riket. Det forandret saken! Vi spilte en gang til og endelig skjønte vi hvorfor Gheos er en "Spiel des Jahres"-kandidat. Selv om Karl Thomas vant overlegent, var begge enige om at Gheos er bra. Denne gangen startet vi masse riker og ødela dem igjen til det krydde av småøyer.
Her vises hvor håpløs spillet blir med våre misoppfattede regler. Den som har overtaket i rød, kan lett trygge seieren ved å sørge for å nedkjempe eventuelle riker som startes. Rød må bare sørge for å være eneste rådende rike på brettet. Startes et nytt og sterkere rike av motspilleren, må man bare sørge for å få overtaket der også. Med riktige regler, startes mange flere riker.
Fredag 20. april 2007 - Karina og Karl Thomas
Det første spillet begynte Karina. Hun startet også den første
sivilisasjonen. Hun startet den nok litt for tidlig, så hun kom ett stykke bak
Karl Thomas. Karl Thomas satset på å ha masse brikker i den dominerende
sivilisasjonen og etter hvert spise opp alle konkurrentene som dukket opp. Dette
fungerte bra og han kunne dermed innkassere seieren.
Vi sitter igjen med følelsen av at den som starter den første sivilisasjonen, gir den andre overtaket.
Spillkveld: Torsdag 5. april 2007 - Karina, Tormod og Tommy
Gheos er et greit spill, men det ble ikke noe mer enn det i kveld. Kanskje vi var litt trøtte for spillet slo ikke helt an. Karina vant.
Mandag 26. mars 2007 - Karina og Karl Thomas
Vi måtte bare prøve Gheos igjen. Vi syntes det begge var et morsomt spill første
gang vi prøvde og andre forsøk ble ingen skuffelse. Vi gikk uerfarent ut og
grunnla sivilisasjon etter sivilisasjon uten egentlig å tenke gjennom om det
var lurt å starte en ved første anledning. Heldigvis for Karl Thomas var det
Karina som startet de fleste sivilisasjonene, så Karl Thomas fikk overtaket i
antall folk fra hver sivilisasjon. Dette vant spillet for Karl Thomas. Spillet
var ellers jevnt. Vi har da siden erkjent at det kanskje er smartest å vente
med å starte nye sivilisasjoner til en for nok poeng igjen for det.
Torsdag 22. mars 2007 - Karina, Karl Thomas og Ivan
Vi spilte Gheos for første gang og var overrasket hvor raskt det gikk. Første spill må kalles et prøvespill. Vi var ikke helt sikre på når det lønnet seg å samle poeng og hvor mye poeng som egentlig er mye å skåre på et tempel eller på å starte en sivilisasjon. Vi burde nok splittet vårt store kontinent mer opp, men man lærer så lenge man spiller. De første seks epokene kom svært tidlig i spillet, men den syvende lot vente på seg. Karl Thomas vant med sine 102 poeng mot Karinas 93. Vi kjøpte spillet fordi det blir kalt en blanding av Carcassonne og Euphrat & Tigris. Før vi spilte skjønte vi ikke hvordan de to spillene kunne forenes, men nå synes vi det er en glimrende beskrivelse.